A generatív mesterséges intelligencia egy új entitásként lépett be a társadalomban, sokan már a ChatGPT-t használják az álláskeresésre. A DSJC Denmark csapata beszélgetett Pernil From Hansen dán munkaügyi tanácsadóval, aki megosztotta gondolatait a ChatGPT használatának hátrányairól és pozitívumairól álláskeresés során.

Pernille From Hansen a DTU képzett gyártómérnöke, és több mint 14 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a munkakeresési módszerek fejlesztésére és javítására szakosodott munkaügyi tanácsadóként. Ő maga 2023 januárjában találkozott a ChatGPT-vel, és elkezdte vizsgálni, hogy hogyan segíthetne neki (és másoknak) ez a nagy nyelvi modell (LLM) az állásra való jelentkezésben.

Ez a cikk Pernille saját maga által írt, a ChatGPT-n keresztül történő állásjelentkezésekkel kapcsolatos tapasztalatairól szóló cikke alapján kerül megosztásra, az eredeti cikk megtalálható a LinkedIn-oldalán. A DSJC dániai csapata beszélgetett vele, hogy megtudja, miket fedezett fel. Pernille saját szavaival élve: „A ChatGPT-vel számos állásjelentkezés létrehozása után őszintén hiszem, hogy ez egy szuper eszköz, amely javíthatja az állásjelentkezések minőségét, ami mind az álláskeresők, mind a munkáltatók számára előnyös.”

Hogyan használhatjuk a ChatGPT-t, hogy segítsen nekünk az álláskeresésben?

Egyrészt a ChatGPT segíthet az álláskeresőknek a jelentkezések felépítésében és megírásában – ez még a tapasztalt jelölteknek is gyakran nehézséget okoz – ezáltal csökkentve az álláskeresés legidőigényesebb (és legfrusztrálóbb) részét. A ChatGPT segítségével gyorsan létrehozható egy jó állásjelentkezés vázlata, amelyre a későbbiekben lehet építeni és a saját érdeklődési körhöz igazítani. Ugyanakkor a ChatGPT-vel létrehozott állásjelentkezések észrevehetően kevesebb hibát tartalmaznak (amire a munkáltatók akkor figylenek, ha nem tudják kizárni a jelölteket a profiljuk alapján).

Mesterséges intelligencia vagy ember? A ChatGPT-nek is vannak hiányosságai

Számos tanulmány készült már arról, hogy a munkáltatók szerint melyek a beérkező állásjelentkezések fő hibái/hiányosságai – ezek többek között az alábbiak:

  1. Az állásjelentkezés elrendezése túlságosan strukturálatlan és túl sok szöveget tartalmaz.
  2. A jelentkezés nem írja le, hogy a jelölt háttere és profilja mennyire felel meg a munkakör jellemzőinek.
  3. Az állásra való jelentkezés motivációja nem világos.
  4. A jelentkezésben nincsenek konkrét példák arra, hogy a jelöltek milyen kompetenciákkal rendelkeznek.
  5. A jelentkezés túlságosan homályos és nem megy bele mélyen a profil követelményeibe.
  6. A jelölt nem felel meg az álláshirdetés legfontosabb követelményeinek, ezért nem tekinthető potenciális jelöltnek.

Amit a ChatGPT tud…

Ha helyesen használod, akkor egy perc alatt elkészítheted a teljes állásjelentkezésed vázlatát. Pernille szerint a ChatGPT-nek mindenképpen megvannak az előnyei, ha összehasonlítja azt az általa látott átlagos minőségű állásjelentkezésekkel. A ChatGPT által generált szöveg jól strukturáltnak tűnik, és ennek több oka is van. Pernille felsorol néhányat, köztük a megfelelő elrendezést, a célt és a motivációt. A nagy nyelvi modell (LLM) jól kapcsolja össze az állás követelményeit és a jelölt hátterére vonatkozó információkat, amelyeket az ember beletáplál. Összefoglalva, Pernille úgy véli, hogy az MI-eszköz nagy hasznára lehet azoknak, akik meg akarják könnyíteni az álláskeresést – és minden bizonnyal igazán jó kiindulópontot nyújthat ahhoz, hogy rávilágítson az álláskeresés motivációjára.

És mi a helyzet azzal, amit nem tud?

A terület szakértőjeként Pernille távol áll attól a gondolattól, hogy a ChatGPT a megoldás minden álláskeresési problémánkra. Még mindig rengeteg dolog van, amit a nagy nyelvi modell valójában nem tud – és végső soron nem képes teljesen helyettesíteni az egyént. Ilyen például az, hogy képtelen az írásmódját olyan mértékben megváltoztatni, hogy az a jelölt erősségeit és gyengeségeit tükrözze. Egy másik hátránya, hogy nem tud konkrét példákat hozni az egyén tapasztalataiból, amelyeket a legtöbb munkáltató látni szeretne. Az ehhez szükséges információknak magától a jelölttől kell származniuk. Ráadásul a chatbot továbbra sem képes megítélni, hogy valaki alkalmas-e az adott pozícióra – vagyis az alapjául szolgáló álláskeresés és a képességek összepárosításának nagy részét a jelöltnek kell elvégeznie – nem pedig egy gépnek.

A ChatGPT csalás?

A DSJC dániai csapata nem tudta megállni, hogy ne tegye fel ezt a kérdést Pernille-nek: ha mindent összegzünk, akkor csalunk-e azzal, hogy a ChatGPT segítségével optimalizáljuk felvételi esélyeinket? Pernille azonban ezt nem így gondolja.

Ehelyett a ChatGPT-t egy „új, nagyon hasznos eszköznek tekinti, amely automatizálja az eddigi manuális és gyakran nehézkes munkafolyamatokat”, ami azt eredményezi, hogy a munkaadók célzottabb állásjelentkezéseket kapjanak és az álláskeresők idejének nagy része felszabaduljon. Ahelyett, hogy értékes idejüket az állásajánlatok felkutatásával és keresésével töltenék, a leendő jelöltek inkább arra koncentrálhatnak, hogy például más iparágakra/munkakörökre is kiterjesszék a jelentkezésüket. 

Pernille rendszeresen szervez webináriumokat mind munkaügyi tanácsadói csapatok, mind pedig álláskeresők számára a ChatGPT álláskeresés támogatására történő alkalmazásáról. Lépj kapcsolatba Pernille-lel LinkedIn oldalán keresztül.

Cikk Information

Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Digitális készségek
Gépi tanulás
Digitális készségszint
Alapszintű
Földrajzi terület - Ország
Dánia
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá