Július 25. és 28. között a Lett Nemzeti Könyvtár (LNB) otthont ad a Balti Nyári Digitális Bölcsészettudományi Egyetemnek: „Diskurzuselemzés és digitális irodalmi tanulmányok” címmel. A személyes és online részvételi jelentkezések már lezárultak, de minden nap 9:20-kor az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy nyári iskolai előadást ingyenesen megnézni az LNB Youtube csatornán.

A Balti Nyári Digitális Bölcsészettudományi Egyetem egy nemzetközi, intenzív továbbképzési program, amely lehetővé teszi a bölcsészet- és társadalomtudományok kutatói, oktatói és hallgatói, valamint az levéltárak, könyvtárak és múzeumok szakemberi számára, hogy különböző digitális kutatási készségeket sajátítsanak el. Ezek a készségek a digitális adatokkal való munkavégzéstől a kutatási eredmények vizualizálásáig terjednek.

2023-ban ötödik alkalommal szervezik meg a Balti Nyári Digitális Bölcsészettudományi Egyetemet. Szokás szerint, a résztvevők a Python nyelvvel való programozást, webes adatgyűjtési készségeket és adatvizualizálást tanulnak a Tableau és Gephi segítségével. Idén először a Python nyelvtanulás két csoportban kerül megszervezésre: kezdők és előzetes ismeretekkel rendelkező diákok számára. Az idei kiemelt téma a diskurzuselemzés, a digitális irodalomkutatás, a hangoskönyvek és a DH (Digital Humanities) infrastruktúrák. Az előadások és a tanórák teljes leírása megtalálható a lettországi Digital Humanities honlapján.

A Balti Nyári Digitális Bölcsészettudományi Egyetemet az LNB-vel, a Lett Egyetem Irodalmi, Néprajzi- és Művészeti Intézetével és Társadalomtudományi és Bölcsészettudományi Karával együttműködésben szervezik. „Nyitott és FAIR-konform digitális humán ökoszisztéma fejlesztése Lettországban” elnevezésű kutatási program (VPP-IZM-DH-2022/1–0002); projektfinanszírozó: A Lett Köztársaság Oktatási és Tudományos Minisztériumának Lett Tudományos Tanácsa.

A program itt érhető el.

Munkanyelv: angol

Cikk Information

Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Lettország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá