Tehetséges nők az iparban című, a Continental technológiai vállalattal közösen indított rovatunkban Unger Tímeát, a veszprémi Continental logisztikai vezetőjét mutatjuk be, aki 2022-óta erősíti a vállalat logisztikai csapatát és összességében 16 éve dolgozik osztályvezetőként jellemzően nagyvállalati, autóipari környezetben. Szereti a kihívásokat és az olyan könyveket, amelyekből vezetői inspirációkat lehet meríteni. A csapat inspirálja és a rendszeres testmozgás tölti fel pozitív energiákkal.

GyártásTrend: A veszprémi Continental Head of Plant Supply Chain Management pozíciójában dolgozik. Hogyan került kapcsolatba a logisztikával? Mit szeret leginkább szakmájában? 

Unger Tímea: Az egyetem elvégzése után logisztikai területen helyezkedtem el, dolgoztam vevői logisztikusként, alapanyag tervezőként, a menedzseri kinevezést megelőzően pedig a termékfelelősök csoportvezetője voltam, ami lefedte az alapanyag tervezés, gyártástervezés és vevői logisztika területeit.

Azokat a feladatokat szeretem a legjobban, amelyeket közösen tudunk megoldani. Jó érzés az, hogy át tudjuk egymást segíteni az akadályokon és közösen növelni tudjuk a szakmaiságot a meghatározott cél érdekében. Nehéz feladat az, amikor például egy vevői eszkaláció hosszú ideje fennáll, lehet alapanyag- vagy kapacitáshiányból adódó és emiatt a különböző csoportoknak (vevőlogisztika, gyártástervezés, alapanyag tervezés, gyártás, raktár) hosszasan, szorosan együtt kell dolgozniuk, hogy a vevőnél egy esetleges sorállást elkerüljünk. A több hónapon keresztül fennálló problémák esetén előfordulhat, hogy valaki lelkesedését veszti, mert úgy látja, nem tudjuk megoldani a helyzetet. Engem mindig jó érzéssel tölt el, hogy az ilyen kritikus szituációkban is mindig felfelé tudjuk húzni egymást, nyilván ez csak akkor lehetséges, ha jó munkatársak vesznek körül.

Unger Tímea, a veszprémi Continental logisztikai vezetője (Head of Plant Supply Chain Management)

GyártásTrend: Mióta és milyen beosztásokban dolgozik a Continental-nál? Milyen háttérrel érkezett a vállalathoz? 

U.T.: Két évvel ezelőtt csatlakoztam a veszprémi Continental csapatához. A megüresedett Ellátási lánc menedzser pozíciót pályáztam meg. A sikeres kiválasztást követően 2022. júniusában kezdtem meg munkaviszonyomat a vállalatnál. Ezt megelőzően egy kisebb, szenzorgyártással foglalkozó autóipari cégnél dolgoztam 3 évet. Korábban 13,5 évet töltöttem el egy másik nagy autóipari beszállítónál a régióban, ahol prémium kategóriás személyautók utasterének alkatrészeit gyártják. Összességében már 16 éve dolgozom osztályvezetőként jellemzően nagyvállalati, autóipari környezetben.

GyártásTrend: Milyen eredményeire a legbüszkébb? 

U.T.: Büszke vagyok arra, hogy az első munkahelyemen sikerült felépítenem egy nagy és hatékonyan működő logisztikai szervezetet, egy olyan csapatot, aminek a kollégák elkötelezetten és örömmel voltak részesei. A gyors bővülésből adódóan a raktári tárolókapacitást nyolcszorosára növeltük, a létszámot megháromszoroztuk, Tier1-es beszállítókká váltunk a piacon. Rohamléptékű növekedésnek voltam büszke és sikeres részese.
Sikerként éltem meg, hogy Continental-nál a kollégáim hamar elfogadtak, hitelesnek tartanak, és együtt teszünk meg mindent annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, egymást támogatva és motiválva jutunk túl a nehéz helyzeteken. Elégedettséggel tölt el, hogy a felmerülő logisztikai problémák esetén mindig tudok kellő szakmai és egyéni, személyes támogatást is nyújtani. Nagyon sok plusz feladatunk van a normál napi munkameneten felül, amelyek abból adódnak, hogy kiesnek áruk az ellátási láncból, mi csapatként ezeket a hirtelen felmerülő, kiszámíthatatlan helyzeteket megfelelő szakmai kompetenciával és pozitív hozzáállással kezeljük.

GyártásTrend: Mennyire és miben volt szerepe karrierje alakulásában annak, hogy nőként dolgozik egy technológiai vállalatnál?

U.T.: Én korábbi munkahelyi tapasztalataim alapján úgy érzem, hogy ugyanannyi esélye van egy nőnek is az előre lépesre és bizonyításra vezetői vagy szakértői pozíciókban, mint egy férfinak. Az egyéni képességek és kompetenciák határozzák meg, hogyan tud érvényesülni valaki a karrier lehetőségek között. Én mindig egyenrangúnak éreztem magam a férfiakkal. Lehet, hogy szerencsés vagyok, jó helyeken dolgoztam, én nem tapasztaltam előítéletességet a nők alkalmazásával kapcsolatban. A gyermekvállalást követően is a munkahelyem mindent megtett annak érdekében, hogy gördülékenyen tudjak visszailleszkedni a munkába. A kiteljesedés tekintetében nem láttam hátrányt abból, hogy nő vagyok. A munka és magánélet szervezése és az elvárásoknak való megfelelés nehezebb talán, mint egy férfinak, azáltal, hogy nem csak vezetőként, hanem anyaként is helyt kell állnom. A férjem és a nagyszülők támogatása nélkül ez nem sikerülhetett volna. Szerencsére sosem kellett eldöntenem, hogy jó anya legyek, vagy jó vezető, mert a kettő együtt is működik jó szervezéssel és megfelelő támogatással. A Continentalnál célkitűzés a női vezetők számának növelése, vállalatunk dolgozik azon, hogy a női tehetségeket azonosítsa és lehetőség szerint sikeressé tegyük őket a különböző szerepekben.

„Én mindig egyenrangúnak éreztem magam a férfiakkal”

GyártásTrend: Mit szeret az autóiparban? Miért ajánlana ezt a munkakört a következő generációnak, a most még tanuló lányoknak?

U.T.: Az autóipar nagyon strukturált, megvan benne, hogy mettől meddig lehet elmenni, ez a strukturáltság, szabályozottság az én életemre ugyanúgy jellemző. Továbbá szeretem a munkámban, hogy nem unalmas, mindig változatos. Olyan területen dolgozom, amire világ történései nagy hatással vannak, legyen Covid, háború, földcsuszamlás, tűz, Szuezi-csatorna átjárhatatlansága, kalóztámadások, mind olyan tényezők, amelyek gyorsan begyűrűznek és befolyásolják az ellátási láncok feltöltöttségét, ezáltal folyamatos kihívásokat biztosítva számunkra.
A legjobb csapatban dolgozni, együtt túljutni a nehezebb helyzeteken, egymást támogatva érni el a sikereket, közösen fejlődni, tanulni a történésekből. Engem a csapat inspirál, nagyon motiváló számomra, hogy okos és elkötelezett kollégákkal dolgozhatok együtt, akik bizalommal fordulnak hozzám szakmai és privát kérdéseikkel is. 
Szeretem, hogy folyamatos megújulást igényel tőlem is a munkám, hogy tudjunk lépést tartani a technológia fejlődésével nekünk is nyitottnak kell lenni az újításokra. A Continental ebben nagyon elkötelezett, nemcsak a gyártási, a termelést támogató folyamatok, a kiszolgáló tevékenységek, a fejlesztési folyamatok tekintetében, hanem az összes többi területen is. 
Mindenképpen ajánlanám a munkámat a fiatal lányoknak, ha keresik a kihívásokat, tanulni akarnak, rendelkeznek kellő szaktudással, lelkesek, tudnak rendszerben gondolkodni, van céljuk és szeretik a VUCA világ által garantált folyamatos változatosságot.

GyártásTrend: Milyen segítséget kapott karrierje építéséhez, van- e példaképe, aki inspirálta? 

U.T.: A szervezett belső- és külső tréningek mellett, sokat tanultam a tapasztalt vezetőtársaktól, a feletteseimtől és az élet generálta szituációkból. Ha csak egy személyt kellene kiemelnem, akkor egy olyan vállalatvezetőmre gondolok most, akivel a hullámhegyeket és hullámvölgyeket szélsőségek nélkül lehetett elviselni, mindig mutatta az irányt, mindent megtett a csapaton belüli széthúzás elkerülés érdekében és sohasem problémákat oldottunk meg, hanem feladatokat. 
Egyébként a szüleim is úgy neveltek, hogy nincs olyan nehézség, amit nem tudunk együtt megoldani. Folyamatosan képezzük magunkat, legyünk alázatosak, becsületesek, tisztelettudóak, hálásak és merjünk határozottan kommunikálni. Emellett szeretek olyan könyveket olvasni, amelyekből vezetői inspirációkat lehet meríteni, tudnak segíteni az önfejlesztésben.

„Jól érzem magam a csapatban, a kollégák között, akikkel együtt dolgozom, az ő lelkesedésük, tettrekészségük, teljesítményük engem is előre visznek.” 

GyártásTrend: Milyen karriertervei vannak a következő időszakra, milyen területen tervezi vagy jelenleg is képezi magát? 

U.T.: El kell köteleznünk magunkat a digitalizáció, automatizálás, mesterséges intelligencia és fenntartható megoldások iránt. Szerencsére a Continental egy olyan vállalat, ahol célkitűzés az innovatív megoldások bevezetése és erre elsődleges stratégiai fókuszt helyez. Ezeknek a szolgáltatásoknak a bevezetése nélkül nem tudjuk a folyamatainkat egyszerűsíteni, a hatékonyságot növelni és a költségeinket csökkenteni. Fontos, hogy lépést tartsunk a technológia fejlődésével a szaktudásunk növelésével. Nekem kiemelt célom, hogy megfelelő szaktudással rendelkezzem a technológiai újítások terén.
Jól érzem magam a csapatban, a kollégák között, akikkel együtt dolgozom, az ő lelkesedésük, tettrekészségük, teljesítményük engem is előre visznek. Úgy érzem, a mindennapokban most kiteljesedhetek mind szakmai mind az emberi oldalon, ahogy említettem munkahelyemen szerteágazó a lehetőségek tárháza, amiben meg tudom mutatni, mire vagyok képes, miben tudom támogatni kollégáimat.

GyártásTrend: Mit gondol a munka- magánélet egyensúlyának fontosságáról? Hogyan tudja megtartani? Mivel kapcsol ki? 

U.T.: A munka és a magánélet összehangolása alapos tervezést, tudatosságot és önfegyelmet igényel. A rendelkezésre álló időnk korlátozott, ahhoz, hogy a munkahelyen és a családban is teljesíteni tudjuk a kötelezettségeinket, jól kell gazdálkodnunk az időnkkel.
Én a sporttal tudom levezetni azt a feszültséget, ami az állandó kötelezettségek és időnyomás miatt bennem keletkezik. Ha ez megvan, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, ez jó hatással van az általános jólétemre és az élettel való elégedettségemre.
A sport közben felemelő gondolatok szoktak születni a fejemben, sajnos előfordul az is, hogy közben a munkahelyi feladatokra keresem a megoldást, vagy időbeosztást tervezek magamnak, de ilyenkor tudatosan próbálom a gondolataimat más irányba terelni. Rendszeres testmozgás feltölt, hozzásegít a gondolataim, érzéseim tisztázására és pozitív energiákkal tudok nekiindulni egy újabb kihívásokkal teli napnak. 

Cikk Information

Website link
Szervezet URL-je
Forrás
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés

Szólj hozzá