Görögország az Európai Unió azon országai közé tartozik, ahol a nőknek sikerült áttörniük az üvegplafont a technológia és az IKT területén. Az Εurostat adatai azt mutatják, hogy Görögországban a foglalkoztatott IKT szakemberek több mint egynegyedét nők teszik ki. Az IKT területén dolgozó, technológiai háttérrel rendelkező görög nők aránya a férfiakhoz képest a második legmagasabb az EU-ban (29,4%).

A nemek közötti szakadék megszüntetése Görögországban: teret kell adni a női tehetségeknek

Ez jó hír a görögországi nők számára: az Európai Bizottság digitális gazdaság és társadalom indexének (DESI) 2022-es kiadása (amely az uniós tagállamok digitális fejlődését követi nyomon a fontos mutatók – köztük a digitális készségek – terén) kiemeli, hogy Görögország jobban képes támogatni a készségfejlesztést olyan kulcsfontosságú területeken, mint az oktatás és az üzleti élet.  

A görögországi női IKT szakemberekre vonatkozó DESI-almutató azt mutatja, hogy a női IKT szakemberek aránya (21%) meghaladja az uniós átlagot (19%). Hasonló a helyzet az alapvető digitális készségek tekintetében is: a nemek közötti egyenlőség 2020. évi mutatója Görögország esetében egy másik szempontot emel ki: a 25–29 éves korcsoportban a nők a férfiakhoz képest jobban ismerik a digitális világot: 46% a férfiak 37%-ával szemben. 

Számos kezdeményezés és szakpolitikai intézkedés indult a nemek közötti szakadék megszüntetésére az IKT-szektorban, a lányok, nők (és általában a fiatalok) digitális készségeinek fejlesztésére, valamint annak biztosítására, hogy a nők hozzáférjenek a digitális munkahelyekhez és a továbbképzési lehetőségekhez. A tevékenységek célja továbbá, hogy hozzájáruljanak az EU Digitális Évtized célkitűzéseihez, melyek 2030-ra 20 millió IKT szakember elérését és a lakosság 80%-ának alapvető digitális készségekkel való ellátását célozzák meg.

A digitális munkahelyek vonzóvá és elérhetővé tétele a fiatalok számára

A digitális munkahelyek száma növekszik, és ez még nem minden. Mivel a digitalizáció átalakítja a kulcsfontosságú ágazatokat Görögországban, a foglalkoztatás fellendülőben van. Az Oktatási és Képzési Monitor szerint 2016 és 2021 között az IKT végzettséggel rendelkező görög munkaerő foglalkoztatási aránya 10,9 százalékponttal, azaz 80,5%-kal nőtt, ami a második legmagasabb arány Európában. 

„A 16–24 éves korosztályt tekintve Görögország az élen jár: a fiatalok 88%-a rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel, ami jóval magasabb, mint az uniós átlag (71%).” 

Ezen adatok ellenére a kihívások továbbra is fennállnak. A felsőoktatás minőségéről szóló éves jelentés szerint (amely a görögországi felsőoktatás fejlődését követi nyomon) a görög diákok kisebb valószínűséggel választják az IKT, a technológia vagy a STEM-hez (tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) kapcsolódó területeket, és inkább a társadalomtudományok és a bölcsészettudományok mellett döntenek (az uniós átlagnál alacsonyabb arányban). 

A Görög Nemzeti Koalíció: a digitális oktatás egyik fő mozgatórugója

Görögországban a digitális oktatás kiemelt szakpolitikai területté vált. A Covid19-járvány miatti kijárási korlátozások idején az ország határozott lépéseket tett az online tanulás elterjesztése érdekében, de számos más uniós országhoz hasonlóan kihívásokkal szembesült a hozzáférés és a végrehajtás terén.

„A digitális készségek és munkahelyek görög nemzeti koalíciója a készségek fejlesztésére irányuló erőfeszítések középpontjában állt (és áll), elősegítve az oktatás és a foglalkoztatás területei közötti kapcsolatok kiépítését a digitális készségekkel foglalkozó különböző szereplők közötti együttműködés megkönnyítése érdekében Görögországban”.

Görögországban az egyik legmagasabb az IKT kötelező önálló tantárgyként való oktatására ajánlott óraszám az általános iskolai oktatásban (150), emellett a digitális tanulási eredményeket minden oktatási szintre vonatkozóan részletesen meghatározzák. A rendszerszintű nyomon követés hiánya azonban megnehezíti a digitális oktatás és az online tanulás hatásának és eredményeinek megállapítását az iskolákban.  

Ugyanakkor jelentős előrelépés történt a kulcsfontosságú területeken – különösen a korai iskolaelhagyás terén, ahol Görögország a legalacsonyabbak között van az uniós tagállamok között. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy 2020-ban ez a szám 3,8% volt a 9,9%-os uniós átlaghoz képest.

A szerzőről 

Maria Flourou a Digitális Gazdaság, Befektetés és Digitális Készségek osztályának vezetője a Digitális Stratégiai Igazgatóságon, a Digitális Kormányzás és az Eljárások Egyszerűsítése Titkárságán, a Digitális Kormányzat Minisztériumában. Emellett a digitális készségek és munkahelyek görög nemzeti koordinátora.

A Görög Nemzeti Koalícióról

A digitális készségek és munkahelyek görög nemzeti koalíciója egy olyan együttműködési platform, amely az állami- és magánszektor érdekelt feleinek széles körét hozza össze, beleértve más szociális partnereket is. A tagok hálózata olyan tevékenységeket indít, amelyeknek célja a digitális készségek hiányának áthidalása és a görög társadalom digitális készségeinek általános fejlesztése. A fő cél a készséghiány kezelése a görög gazdaság valamennyi ágazatában.

A Görög Koalíciót 2018 májusában hozták létre és azóta számos intézkedést indított el az ország különböző társadalmi csoportjaiban: az oktatás és képzés, vállalkozások és munkaerő, polgárok és az IKT ágazatban foglalkoztatottak körében. 

 

© Európai Unió, 2017

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Szoftver
Mobilalkalmazás fejlesztés
Webfejlesztés
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Görögország
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá