Hol tart Spanyolország a digitális átalakulás felé vezető úton?

A technológiai ismeretek hiánya továbbra is kihívást jelent Spanyolország számára – a spanyol vállalatok közel fele nehézségekbe ütközik a megfelelő digitális tehetségek toborzása terén. A legnehezebben megtalálható technológiai profilok az adatelemzéshez, a felhőalapú számítástechnikához és az alkalmazásfejlesztéshez kapcsolódnak. Még mindig van mit javítani, mivel a spanyol vállalatok 49%-a nem kínál (át)képzési programokat a munkavállalói számára.

A Digitális gazdaság és társadalom 2022. évi mutatója (DESI) szerint az európaiak 46%-a még mindig nem rendelkezik alapvető digitális készségekkel. A humán tőkét illetően Spanyolország a 10. helyen áll a 27 uniós tagállam között, valamivel meghaladva az uniós átlagot (45,7%). Spanyolországban a legalább alapvető digitális készségekkel rendelkezők aránya meghaladja az uniós átlagot (64% az 54%-hoz képest), és az elmúlt években jelentősen nőtt. A haladás ellenére az IKT szakemberek hiánya továbbra is problémát jelent (különösen a kkv-k esetében), ahol a nők alulreprezentáltak, az IKT szakemberek kevesebb mint 20%-át teszik ki.

Spanyolország a DESI 2022-ben, humán tőke dimenzió

A digitális átalakulás lehetővé teszi új üzleti modellek, termékek és szolgáltatások megjelenését és lehetőséget biztosít Spanyolországnak, hogy a digitális átalakulásban Spanyolország 4.0-vá váljon és vezető szerepet érjen el Európában és a világon.

Oktatás és képzés mint a digitális átalakulás kulcsa

A digitális átalakulás megvalósításához erőforrásokra és infrastruktúrákra van szükség, de a fő támogató tényezők az emberek. A spanyolországi digitális ipar hangja, az AMETIC számára fontos a digitális készségek és a minőségi foglalkoztatás előmozdítása. Az AMETIC több mint 5 éve a Digitális készségek és munkahelyek koalíciójának spanyolországi nemzeti koordinátora és felelős az ESSA (European Software Skills Alliance) projekt végrehajtásáért.

Európában jelenleg digitális készséghiány van, ami hátráltatja a digitális átalakulást: egyre több szakmában van szükség digitális készségekre. Ennek orvoslása érdekében az oktatási és képzési kínálatnak jobban kell tükröznie a munkaerőpiac jelenlegi helyzetét. A digitális készségekkel kapcsolatos képzés fellendítése szempontjából kulcsfontosságú az összes érdekelt fél (vállalatok, képzési ágazat, egyetemek és a közszféra) bevonása.

Konkrét példák a digitális készségek hiányának áthidalására: 5 tipp az AMETIC-től

Első lépésként az oktatást prioritásként kell kezelni a jelenlegi és az új generációk számára. Az egész életen át tartó tanulás az oktatásban a vállalatok által indított képzésekkel együtt segíthetnek a munkavállalóknak abban, hogy gyorsabban alkalmazkodjanak a változó digitális környezethez.

A digitális készségeknek ki kell elégíteniük a piaci igényeket és be kell épülniük a formális oktatásba és a szakképzésbe. A digitális társadalom igényeinek megfelelő egyetemi és szakképzési szakok katalógusa segíthet ennek elérésében. Az oktatás és a vállalkozások közötti jobb együttműködés azt is biztosítaná, hogy a képzési tantervek és a munkavállalók képzése a digitális technológiákkal együtt – és ugyanolyan ütemben – fejlődjön.

A munkavállalók tanuláshoz való hozzáállásának elősegítése szintén kulcsfontosságú. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalók teljes munkaideje alatt aktív foglalkoztatási politikát kell folytatni a munkahelyeken (különösen a készségfejlesztéssel, átképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatban), hogy a munkavállalók rendelkezzenek a leginkább keresett készségekkel. A személyre szabott karrierutak bizonyítottan javítják a munkavállalók készségeit is, ami előnyökkel jár a szervezet és a munkavállalók szakmai fejlődése szempontjából.

A köz- és magánszféra közötti együttműködés előmozdítása révén történő együttműködés mindenki számára előnyös. A digitális készséghiány áthidalására irányuló tevékenységek a kormányok felelősségi körébe tartoznak és nem valósíthatók meg anélkül, hogy a különböző érdekelt felek ne vennének részt a megfelelő megoldások megtalálásában. Biztosítanunk kell továbbá, hogy a környezeti fenntarthatóság minden munkakörbe beépüljön és elő kell mozdítanunk a belső környezetbarát politikákat a kettős digitális és zöld átállás támogatása érdekében.

Végezetül az embereknek ismerniük kell a leginkább keresett munkaköröket – és rendelkezniük kell olyan példaképekkel, akiket követhetnek. Ez magában foglalja a STEM-szakmák tudatosítását és a mérnöki készségek elsajátítását a fiatalokban különböző technológiai ihletésű oktatási programokon és tevékenységeken keresztül. Az olyan kulcsfontosságú területek szakértői, mint a kiberbiztonság, az MI, a felhő, az IoT vagy a big data kiváló példaképek lehetnek a diplomájuk megszerzése előtt álló diákok számára, és népszerűsíthetik a technológiai pályák fontosságát.

Több nő a technológia területén

A nemek közötti kiegyensúlyozott munkakörnyezethez vezető út az iskolában kezdődik. Különös figyelmet kell fordítanunk a fiatal lányokra és már az általános iskolai oktatásban be kell vezetnünk a legújabb digitális trendeket tükröző technológiai tartalmakat. Ez együtt jár a tudatosság növelésével, a digitális világba vetett bizalom előmozdításával és a vállalkozói kultúra alapjainak megteremtésével.

A tudományban és a technológiában több a kreativitás, mint amennyire azt az emberek gondolják. A technológiai karrierre nemcsak úgy kellene tekintenünk, mint a technológia megismerésének lehetőségére, hanem úgy is, mint az innovációra – és miért ne oldhatnánk meg a világ legnagyobb kihívásait?

Amalia Pelegrín Martínez-Canales-ről

Amalia Pelegrín Martínez-Canales a spanyolországi digitális ágazatot képviselő AMETIC szövetség digitális politikákért, fenntarthatóságért és tehetségekért felelős igazgatója. A murciai egyetemen szerzett jogi diplomát, az Instituto de Empresa jogi tanácsadói mesterképzésén és Executive-MBA diplomát ugyancsak az Instituto de Empresa egyetemen. Pályafutását ügyvédként kezdte az Anguiano & Asociados informatikai és távközlési jogra szakosodott cégnél, majd csatlakozott az Andersen Consulting (ma Accenture) jogi osztályához az Outsourcing terület vezetőjeként.

1999-ben csatlakozott az ONO-hoz, egy távközlési vállalathoz, ahol különböző pozíciókat töltött be, mint például a szabályozási ügyek vezetője, közügyekért felelős igazgatóhelyettes, részvényesi és befektetői kapcsolatokért felelős igazgató, valamint az igazgatótanács titkárhelyettese.

Az AMETIC-ről

Az AMETIC a spanyolországi digitális technológiai ipar hangja. Tagjai különböző méretű vállalatok, köztük nagy digitális informatikai, távközlési, elektronikai, szolgáltatási és digitális tartalomszolgáltató vállalatok, a digitális átalakulás vezető vállalatai, valamint ágazati szövetségek. Az AMETIC víziója egy olyan társadalom létrehozása, amely kihasználja a digitális technológia által kínált lehetőségeket Spanyolországban, mivel úgy véli, hogy ez az ágazat a gazdasági és társadalmi célok elérésének fő mozgatórugója.

© Blue Planet Stúdió – stock.adobe.com

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Spanyolország
Kezdeményezés típusa
Nemzetközi kezdeményezés

Szólj hozzá