Ahogy a mesterséges intelligencia (MI) irányításának globális kritikája egyre fokozódik, Kína hangsúlyozta, hogy ezt az átalakító technológiát biztonságos, megbízható, eredendően ellenőrizhető és méltányos módon kell fejleszteni.

A jelenleg zajló Mesterséges Intelligencia Világkonferencián (WAIC) bemutatott nyilatkozatában Kína kiemelte az etikus és felelős mesterséges intelligencia-fejlesztés fontosságát, miközben kiállt amellett, hogy a mesterséges intelligenciát a fejlődő nemzetek képességeinek megerősítésére használják.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák fejlesztése számos új kihívással néz szembe olyan területeken, mint a jog, a biztonság, a foglalkoztatás és az erkölcsi etika – mondta Li Csiang kínai miniszterelnök a WAIC megnyitó ünnepségén.

„Az MI-vel kapcsolatos kockázatok az adatszivárgástól, a magánélet és a szerzői jogok megsértésétől kezdve a dezinformáción át az olyan etikai kérdésekig terjed, mint az előítéletesség és a diszkrimináció” – mondta a beszédében Zhou Bowen, a shanghai mesterséges intelligencia laboratórium igazgatója. „egyre nagyobb aggodalomra ad okot az is, hogy a foglalkoztatásra nézve potenciális zavarokat okozhat” – tette hozzá.

„Bár az AI-val kapcsolatos nézetek eltérőek lehetnek, egy dologban egyértelmű a konszenzus: biztosítani kell, hogy az AI mindig emberi felügyelet alatt álljon, hogy biztonságos és konstruktív eredményeket érjünk el, és e cél elérése világszerte a nemzetek együttműködését igényli” – mondta Yin Hejun, kínai tudományos és technológiai miniszter.

A WAIC résztvevői a világ minden tájáról széles körben támogatták Kína javaslatát a mesterséges intelligencia globális irányítására. Egyetértettek abban, hogy a nemzetközi együttműködés megerősítésének sürgető szükségességéről van szó, hogy hatékonyan csökkenteni lehessen az e korszakalkotó technológiai fejlődés által jelentett potenciális kockázatokat.

Sassine Ghazi, a Synopsys elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a legjobb megközelítés az AI-innováció üteme és a felelős fejlesztés szükségessége közötti egyensúly megteremtéséhez a „globális együttműködés”, amely biztosítja, hogy ezeket a figyelemre méltó új képességeket felelősségteljesen alkalmazzák.

Ma Zhaoxu kínai külügyminiszter-helyettes a WAIC mesterséges intelligencia irányításával foglalkozó fő fórumon felszólalva határozottan ellenezte a mesterséges intelligencia erőforrásainak monopolizálására, a szabályok egyoldalú diktálására vagy a kirekesztő szövetségek létrehozására irányuló kísérleteket. Elítélte továbbá a más országok kezdeményezéseibe való rosszindulatú beavatkozást.

George Chen, a washingtoni székhelyű Asia Group tanácsadó cég elemzője szerint érthető, hogy Washington jelentős versenyelőnyre törekszik Pekinggel szemben.

Chen azonban hangsúlyozta, hogy globális konszenzusra van szükség ahhoz, hogy „megakadályozzuk a mesterséges intelligencia fegyverré válását”, és figyelmeztetett, hogy ilyen megállapodás nélkül „a következmények elképzelhetetlenek lehetnek”.

Kína a mesterséges intelligencia irányítása mellett érvelve különös hangsúlyt fektetett annak biztosítására, hogy a fejlődő országok ne maradjanak le a globális mesterséges intelligencia terén. Az erőfeszítés olyan kezdeményezéseket foglal magában, mint az ország által indított globális AI-kormányzási kezdeményezés, valamint az ENSZ 78. közgyűlésén egyhangúlag elfogadott határozat, amely a nemzetközi együttműködés fokozását célozza az AI-kapacitásépítés terén.

„Minden nemzetnek, függetlenül méretétől, hatalmától, vagyonától vagy társadalmi szerkezetétől, eredendő joga van a mesterséges intelligencia méltányos fejlesztéséhez és alkalmazásához” – mondta Ma. „Különösen fontos a fejlődő országok képviseletének és befolyásának növelése.”

„Van egy szakadék a globális délen és a fejlett országokban tapasztaltak között” – mondta Jose Roberto, Brazília sanghaji főkonzul-helyettese.

„A WAIC után a sanghaji és a pekingi mesterséges intelligenciaintézmények meglátogatásának programját állítjuk össze” – tette hozzá Roberto. „Nagyon izgatott vagyok az együttműködés miatt.”

Cikk Information

Website link
Háttérinformáció URL-je
Forrás
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Digitális készségek
Digitális készségszint
Középszintű
Emelt szintű
Földrajzi terület - Ország
Magyarország
Kezdeményezés típusa
Helyi kezdeményezés

Szólj hozzá