A Covid19-világjárvány óta mindennapi életünk sokkal digitálisabb, mint korábban.

És ez a munka világára is igaz: Ausztria digitális átalakulása felgyorsult, ami strukturális változást is hozott magával.

Mit jelent Ausztria számára a digitális átalakulás?

Minden polgárt magukkal kell vinniük digitális utazásuk során és senkit sem szabad maguk mögött hagyniuk.

Végül is a legjobb technológiai fejlesztés semmit sem ér, ha a polgárok nem tudják értelmesen és hozzáértően használni. Hosszú távon a digitális készségek kulcsfontosságú képesítést jelentenek a modern és digitálisan vezérelt társadalomban való részvételhez – mind a magán-, mind pedig a szakmai életben.

Ausztriában már számos kezdeményezés és ajánlat létezik, nagy az elkötelezettség és fontos fejlesztési munkát végeztek. A jövő kihívása az, hogy minél több embert elérjenek és számukra vonzó, magas színvonalú oktatási lehetőségeket biztosítsanak.

Melyek a fő célok?

Bár a DESI 2022 (digitális gazdaság és társadalom indexe) szerint Ausztria a digitális készségek tekintetében az uniós átlag felett áll, két jelentős digitális hiányosságuk is van: egyrészt az osztrák lakosság több mint 30%-a nem rendelkezik megfelelő szintű alapkészségekkel, másrészt hiányoznak a digitális szakemberek. A legfrissebb „osztrák infrastruktúra-jelentés” szerint háromból két vezető panaszkodik arra, hogy túl kevés IT szakember van a vállalatánál.

Ahhoz, hogy Ausztria gazdasági és innovációs ereje a digitalizációval szemben is erős maradjon és tovább növekedjen, a szakembereknek és a polgároknak egyaránt szükségük van a digitális világban való helytálláshoz szükséges készségekre.

Hogy juthatnak el oda?

A Szövetségi Pénzügyminisztérium (BMF) a meglévő projektekre építve egy integrált programot kíván megvalósítani a digitális készségek hiányának megszüntetésére Ausztriában: az úgynevezett „Digitális készségekre vonatkozó kezdeményezés” elnevezésű programot. A kezdeményezés keretében a meglévő projekteket 4 szakminisztérium – a Szövetségi Pénzügyminisztérium (BMF), a Szövetségi Munkaügyi és Gazdasági Minisztérium (BMAW), a Szövetségi Művészeti, Kulturális, Közszolgálati és Sportminisztérium (BMKÖS) és a Szövetségi Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium (BMBWF) – koordinálja, továbbfejleszti és kiegészíti.

A program célja, hogy bővítse a digitális alapkészségeket a lakosság körében a mindennapi életben, valamint konkrétabb területeken (különösen az IKT-szakértők, oktatás, polgárok, munkavállalók, vállalatok, közigazgatás körében stb.). A kezdeményezés hozzájárul a biztonság témájával kapcsolatos tudatosság és ismeretek növeléséhez, valamint a kor- vagy nemspecifikus jellemzők kezeléséhez a digitális készségek fejlesztése érdekében. 

A különböző szakpolitikai területeken tett fejlesztési erőfeszítések és intézkedések alapján átfogó stratégiát, világos struktúrát és az összes érintett szereplő által (társ)támogatott közös platformot kell létrehozni az erők összefogása és a közös végrehajtás iránti széles körű elkötelezettség megteremtése érdekében.

A „Digitális készségekre vonatkozó kezdeményezés” konkrét céljai közé tartozik annak biztosítása, hogy 2030-ra minél több polgár rendelkezzen megfelelő szintű digitális alapkészségekkel. Szeretnénk továbbá növelni az informatikai szakemberek, különösen a női informatikai szakemberek arányát, valamint támogatni és ösztönözni a digitális tehetségeket annak érdekében, hogy megfeleljenek a szakképzett munkaerő igényeinek a gazdaságban. A lehető legjobban ki akarjuk használni a digitális változást és az abban rejlő növekedési potenciált.

A kezdeményezés továbbá támogatja az EU Digitális Évtizedének 2030-ra kitűzött céljait (az európaiak 80%-a rendelkezzen alapvető digitális készségekkel és legyen 20 millió IKT-szakember Európában).

A szervezetről

Florian Tursky államtitkár hivatalának minden feladatában támogatja Magnus Brunner pénzügyminisztert. Florian Tursky a digitalizáció, az informatika és a távközlés napirendjét képviseli nemzetközi szinten (különösen az Európai Unió szintjén) saját tevékenységi körében.

© AdobeStock honlapja

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Ausztria
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá