Az UNESCO 2024-ben Kranjban (Szlovénia) tartotta a mesterséges intelligencia etikájával foglalkozó globális fórumát, amely kulcsfontosságú pillanat volt a mesterséges intelligencia (MI) felelős fejlesztését és irányítását övező globális párbeszédben. A fórumon tett jelentős bejelentések között szerepelt a mesterséges intelligencia globális etikai és irányítási megfigyelőközpontjának elindítása, amely egy úttörő platform, amelynek célja a tudás, a szakértői ismeretek és a bevált gyakorlatok előmozdítása a mesterséges intelligenciával kapcsolatos etika és irányítás területén.

Az UNESCO szerepe a mesterséges intelligencia globális irányításában

A mesterségesnintelligencia etika és iránytási globális megfigyelőközpontjának elindításában kulcsfontosságú személyiségek vettek részt, többek között Gabriela Ramos, az UNESCO társadalom- és humán tudományokért felelős főigazgató-helyettese, David Leslie, az Alan Turing Intézet etikai és felelős innovációs kutatásért felelős igazgatója, a Londoni Queen Mary Egyetem etikai, technológiai és társadalmi professzora, valamint Reinhard Scholl, a mesterséges intelligencia a jóért programvezetője.

Ez az UNESCO, az Alan Turing Intézet és a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) közötti együttműködés elkötelezettséget jelent a mesterségesintelligencia-technológiák gyors fejlődése jelentette sokrétű kihívások kezelése iránt. A Megfigyelőközpont az információk, a mélyebb tanulmányok és az erőforrások központi adattáraként szolgál, amelynek célja, hogy iránymutatást nyújtson a politikai döntéshozóknak, a szabályozóknak, a tudományos szakembereknek, a magánszektornak és a civil társadalomnak a mesterséges intelligencia etikai és irányítási dimenzióinak áttekintésében.

A kormányok világszerte döntően elmozdultak attól a kérdéstől, hogy szabályozni kell-e a mesterséges intelligenciát, arra a sürgető kérdésre, hogy hogyan kell szabályozni a mesterséges intelligenciát. A Megfigyelőközpont célja, hogy néhány választ adjon erre az összetett, de létfontosságú feladatra.

Gabriela Ramos, az UNESCO társadalom- és humán tudományokért felelős főigazgató-helyettese

A Megfigyelőközpont legfontosabb jellemzői

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos globális etikai és irányítási megfigyelőközpont központi célja, hogy átfogó áttekintést biztosítson az érdekelt felek számára a mesterséges intelligencia bevezetéséhez kapcsolódó etikai dilemmák és társadalmi következmények kezeléséhez. Az UNESCO-nak a mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlására építve, amelyet 193 ország fogadott el 2021-ben, a Megfigyelőközpont arra törekszik, hogy gyakorlati eszközök és módszerek révén működőképessé tegye az ajánlásban felvázolt kulcsfontosságú elveket és értékeket.

Készenlét értékelési módszertan (RAM)

Az egyik ilyen eszköz a készenlét értékelését támogatói módszertan (RAM), amely lehetővé teszi a kormányok számára, hogy értékeljék a mesterséges intelligencia etikus és felelősségteljes alkalmazására való felkészültségüket. A RAM használata révén az országok betekintést nyerhetnek társadalmi-technikai környezetükbe, azonosíthatják a fejlesztésre szoruló területeket, és stratégiákat dolgozhatnak ki a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos potenciális kockázatok csökkentésére.

Mesterségesintelligencia-etikai és -irányítási laboratórium

A Megfigyelőközpont a mesterséges intelligenciával kapcsolatos etikai és irányítási laboratóriumnak is otthont ad, amely egy olyan együttműködési platform, ahol szakértők a világ különböző pontjairól betekintést, kutatási eredményeket és szakpolitikai ajánlásokat tehetnek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos etikával és irányítással kapcsolatos kritikus kérdésekkel kapcsolatban. Az MI etikai és irányítási laborján keresztül az érdeklődők hozzáférhetnek a felelősségteljes MI innovációt és alkalmazást előmozdítását célzó élvonalbeli kutatásokhoz, esettanulmányokhoz és bevált gyakorlatokhoz.

Globális központ

Emellett a Megfigyelőközpont globális központként szolgál a mesterséges intelligenciával kapcsolatos irányítási gyakorlatokkal és tendenciákkal kapcsolatos információk és adatok megosztására. Az országprofilok részletes pillanatképet nyújtanak a különböző nemzetek MI-környezetéről, míg a globális statisztikák betekintést nyújtanak az olyan kulcsfontosságú mérőszámokba, mint a bejelentett mesterséges intelligencia események, a nemzeti MI-stratégiák, a mesterséges intelligenciába történő magánberuházások és az MI-technológiákkal kapcsolatos szabadalmi bejelentések.

Az UNESCO elkötelezettsége a mesterséges intelligencia etikája iránt

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos globális etikai és irányítási megfigyelőközpont elindítása hangsúlyozza az UNESCO elkötelezettségét a mesterséges intelligencia technológiák etikus fejlesztésének és alkalmazásának világszerte történő előmozdítása mellett. Az együttműködés, a tudásmegosztás és a kapacitásépítés előmozdításával a megfigyelőközpont arra törekszik, hogy képessé tegye az érdekelt feleket arra, hogy kiaknázzák a mesterséges intelligencia átalakító potenciálját, miközben védik az alapvető emberi jogokat, előmozdítják az inkluzivitást és enyhítik a nem szándékolt következmények kockázatát.

Ahogy a világnak meg kell küzdenie a mesterséges intelligencia jelentette etikai és irányítási kihívásokkal, az olyan kezdeményezések, mint a mesterséges intelligencia globális etikai és irányítási megfigyelőközpontja, döntő szerepet játszanak a mesterséges intelligencia méltányosabb, fenntarthatóbb és emberközpontúbb jövőjének alakításában. A folyamatos együttműködés és párbeszéd révén az érdekelt felek azon munkálkodhatnak, hogy teljes mértékben kiaknázzák a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, miközben tiszteletben tartják azokat az etikai elveket és értékeket, amelyek a társadalom egészének jóllétét helyezik előtérbe.

Cikk Information

Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Digitális készségszint
Emelt szintű
Alapszintű
Digitális szakértő
Középszintű
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Nemzetközi kezdeményezés

Szólj hozzá