A digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó szlovén nemzeti koalíció sikeresen befejezte a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platformhoz (DSJP) kapcsolódó nemzeti weboldalának fejlesztését, és az elmúlt két évben számos kiváló kezdeményezésre, programra és képzésre világított rá, amelyek célja a digitális készséghiány áthidalása, valamint a polgárok, a munkavállalók, az oktatók és a diákok, valamint maguk az IKT-szakemberek továbbképzése és átképzése. Lehet, hogy a projekt véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy Szlovéniában a helyszíni tevékenységek leállnak. 

A Digital Skills & Jobs Platform kulcsfontosságú partnere – ma és holnap

A szlovén Digital Skills & Jobs Coalition büszkén mutatja be ennek az innovatív nemzeti kezdeményezésnek a sikeres megvalósítását, amelyet a Connecting Europe Facility (CEF) program keretében hoztak létre, és amely az EU DIGITAL Europe programjának része.. Látogass el a Szlovén Koalíció honlapjára, hogy többet megtudj annak szándékáról, céljáról és arról, hogy hogyan illeszkedik a nagyobb DSJP közösségbe. 

A digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform a digitális kompetenciák és munkalehetőségek előmozdításának és javításának nélkülözhetetlen központjává vált Európában. A magas színvonalú információk, erőforrások és lehetőségek széles köre révén a platform hozzájárult ahhoz, hogy a digitális készségek közelebb kerüljenek a társadalomhoz – a digitális technológiákkal először találkozó emberektől kezdve a tapasztalt szakemberekig, akik szakterületükhöz célzott tartalmat keresnek. Látogass el a DSJP közösségébe, és nézd meg, hogy a világ minden tájáról származó országok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, hogyan működnek együtt és vesznek részt a tudásmegosztásban. 

A szlovén projekt hozzáadott értéke

A projekt jelentős előrelépést hozott a digitális készségek és munkalehetőségek terén Európában. Hozzájárult a digitális kompetenciák előmozdításához, ezáltal növelve az uniós munkaerőpiac versenyképességét. Ez is az uniós tagállamok közötti fokozott együttműködés bizonyítéka, és hozzájárult egy olyan interaktív közösség létrejöttéhez, amely lehetővé teszi a tudásmegosztást és a növekedést. 

Az IKT területén dolgozó nők és lányok kulcsfontosságú témát jelentenek a szlovén digitális koalíció számára. A Cseh Köztársaságban és Szlovákiában a nemzeti koalíciókkal közösen szervezett „Girls & ICT vol.1” és „Girls & ICT vol.2” közös rendezvények támogatták a DSJP őszi kampányát, amelynek célja, hogy minél több fiatalt, különösen lányt motiváljon arra, hogy technológiai pályára lépjen. És ez messze nem minden. Az olyan szlovén bevált gyakorlati kezdeményezések, mint az „Év női mérnöke”, jelentős hatást gyakoroltak a mérnöki szakmák nők és lányok körében történő népszerűsítésére, valamint a mérnöki szakma demisztifikálására. A Women & ICT a Women for Digitalisation rendezvényen is téma volt. A Szlovén Digitális Koalíció által szervezett nyílt fórumokon más kulcsfontosságú digitális témákat is megvitattak, például a mesterséges intelligenciát, a kiberbiztonságot és a digitális jogot. 

A Szlovén Digitális Koalíció más, a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett csoportokat is támogat. A Symbiosis Mobiln@ a szlovéniai felnőttek első utazó osztályterme, amelynek célja, hogy az informatikai eszközöket közelebb hozza az 50 év feletti felnőttekhez. Számos egyéb eszköz célja, hogy jó áttekintést nyújtson a szlovén digitális készségek világáról, és módot adjon a továbbképzésre mindenki számára: a szlovén vállalatok digitális profilok iránti igényéről szóló éves felméréstől a szlovén digitális innovációs központ által kifejlesztett, a digitális kompetenciákra vonatkozó önértékelési eszközön keresztül a tanulmányi programok áttekintéséig, amely lehetővé teszi a foglalkoztatási tendenciák előrejelzését a digitális profilokon keresztül.

Szlovénia szerepe a digitális készségek hiányának megszüntetésében: Kiemelkedő pillanatok az elmúlt 2 évből 

Szlovénia aktívan hozzájárult a projekthez, és kevesebb mint két év alatt több mint 400 különböző tartalmi elemet biztosított a digitális készségek előmozdítása és a digitális szakadék áthidalásával kapcsolatos bevált gyakorlatok bemutatása érdekében. És ez még nem minden: a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó szlovén digitális koalíció kulcsszerepet játszott a nemzeti szakpolitikák, gyakorlatok és képzések platformon történő megosztásában, stratégiáinak és programjainak áttekintését közvetlenül eljuttatta az európai emberekhez, európai hangulatot kölcsönözve a nemzeti és regionális politikáknak. Együttműködése jelentősen hozzájárult a projekt általános sikeréhez, valamint a digitális kompetenciák megerősítéséhez Szlovéniában, Európában és azon túl. 

Mivel a szlovén nemzeti projekt a végéhez ért, szeretnénk köszönetet mondani minden partnernek, közösségi tagnak és az uniós tagállamok más nemzeti koalícióinak képviselőinek: együttműködés a digitális készségek fejlesztése és a munkalehetőségek Európa-szerte történő bővítése érdekében.

Együtt szilárd jelzést és szilárd alapot teremtettünk a jövőbeli fejlődéshez és haladáshoz egy olyan világban, amelyet egyre inkább érint a digitális átállás gyors üteme. 

A szerzőről

Ana Pejić a szlovéniai Digitális Innovációs Központ projektmenedzsere. Ana elsősorban a digitális kompetenciákra összpontosít, és arra ösztönzi a fiatal lányokat és nőket, hogy a természettudományok, a technológia, a műszaki tudományok és a matematika (STEM) és az IKT területén folytassanak karriert.

A DIH-ról Szlovénia 

A szlovén digitális innovációs központ célja, hogy olyan üzleti és technológiai ismereteket, technológiákat, kísérleti és bevezető környezeteket, bevált gyakorlatokat, módszertanokat és egyéb tevékenységeket biztosítson, kapcsoljon össze és támogasson, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szlovén gazdaság kiépíthesse digitális kompetenciáit, modellezhesse innovációit és folyamatait, és megerősíthesse digitális versenyelőnyeit. E jövőkép megvalósítása érdekében a DIHS intézet ágazatközi és multidiszciplináris partnerségeket alakított ki egyetemekkel, kutató- és üzleti intézményekkel, vállalatokkal, IKT-szolgáltatókkal és üzleti támogató szervezetekkel.
 

Illusztrációk: Tierney az AdobeStock-on keresztül

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Szoftver
Webfejlesztés
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Szlovénia
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá