Inspiráló látni, ahogy a nők a digitális tartomány élvonalába jutnak. Noha a nemek közötti szakadék továbbra is jelentős, egyre több nő dönt úgy, hogy az IKT területén tevékenykedik, élen járva az innovációban és áttörve az üvegplafonokat. 

Mai írásunkban Iulia Calarasszal, a Publicis Sapient – egy bukaresti székhelyű, számos projektet kezelő vezető informatikai vállalat – műszaki vezetőjével (vagy ha kívánja, platformszakértőjével) beszélgettünk. Iulia munkahelyén minden nap más és más – de ez messze nem az egyetlen szempont, amely befolyásolta azon döntését, hogy technológiai karrierbe kezdjen.

A technikai karrier alapjainak kódolása 

Érdekel, hogy milyen a digitális vagy informatikai munka? Karrierlehetőségeket keresel az IKT területén? Nézd meg, mit osztott meg velünk Iulia.

Iulia, mi a technikai vezetés, és milyen feladatokkal jár ez?    

Jelenlegi szerepem azt jelenti, hogy részt vehetek különböző projektek webfejlesztésében, de van néhány vezetői feladatom is, mint például a projektarchitektúra megvalósítása vagy tervezése a semmiből a befejezésig, vagy az iparági szabványoknak való megfelelés biztosítása. A keverékben kommunikációs készségek is vannak: Egy projektcsapatban és több ügyfélben dolgozom egyszerre, mentorálást és coachingot végzek. Évente 2-3 gyakornokot veszünk fel, akiket aztán felkészítünk az elsajátítani kívánt készségekre. Képzeld el, hogy a szerepem magában foglalja, hogy lefedjem a szoftverprojekt szinte minden fázisát, a kezdeti elemzéstől a megoldás kifejlesztéséig és megtervezéséig, majd az alkalmazás karbantartásáig. Ha azt a részt kell választanom, amelyet a legjobban élvezek, akkor mindig a programozást választanám.  

Hogyan kerültél a jelenlegi munkahelyedre? Mit tanultál, és hogy nézett ki eddig az utad?  

A középiskolában matematikára és informatikára szakosodtam, ami érdekesebbnek tűnt, mint más hagyományosabb profilok, mint például a bölcsészet, vagy a természettudományok, mint a biológia vagy a kémia. Valójában építész szerettem volna lenni, de aztán jobban érdekelt a téma. Szóval én már ezen az úton jártam, de a jó tanárok nagyon inspiráltak. A diploma megszerzése után Bukarestbe jelentkeztem egyetemre (egy kisebb romániai városból, Galatiból származom).

A választás egyszerűnek tűnt: Ez volt a főváros, így egyszerűen több lehetőség volt ott. Mesterképzést is végeztem, ahol egy kicsit elmerültem a mesterséges intelligenciában, és megpróbáltam sakkalgoritmust építeni a mesterdiplomámhoz azzal a sakkjátszmával, amelyben te győzöd le a számítógépet. Az algoritmusok szórakoztatóak: Nagyon élveztem ezt a területet. De valahogy útközben mindig visszatértem a back-end programozáshoz.  

A nulláról a fejlesztővé 

Szerinted milyen készségek vagy ismeretek szükségesek az IKT-szakmai karrierhez?  

Úgy gondolom, hogy a matematika nagyon fontos az IKT-karrier szempontjából, és határozottan kulcsfontosságú eleme a programozásnak. Tudom, hogy egyesek számára unalmasnak, sőt ijesztőnek tűnhet, akik azt kérdezik: „Ó, miért kell ezt egyáltalán tudnom?”, és én is ilyen voltam először. De amint elérsz egy bizonyos pontot, rájössz, hogy miért kellett megtanulnod ezeket a különböző dolgokat ahhoz, hogy programozni tudj – valahogy mindegyik kapcsolódik egymáshoz. Az informatikai rész viszont sok különböző területet foglal magában, például adatbázisokat, adatstruktúrákat, algoritmusokat és különböző programozási nyelveket.  

Rugalmas is lehetsz – miután mindezt végigcsináltad a főiskolán, dönthetsz úgy, hogy egy olyan területre összpontosítasz, amelyet igazán szeretsz. És rengeteg van: Lehetsz adatbázis-adminisztrátor szakember, háttérprogramozó (mint én), vagy front-end programozó (kreatívabb szerep). Vagy megpróbálhatsz üzleti elemzőként dolgozni, ahol közelebbről tanulmányozod a projekt igényeit, vagy informatikai tapasztalattal rendelkező projektmenedzserré válhatsz.  

Van valami tanulási tipped azoknak, akik a technológiai karrierre gondolnak?

Ha fiatalabb vagy, és műszaki karrierbe szeretnél kezdeni, először ki kell találnod, miben vagy jó, és mivel szeretnél a legszívesebben foglalkozni. Válassz egy szegmenst, tanulmányozd azt egy ideig, majd építkezz tovább. A kemény munka is fontos: nincs könnyebb út. Tehát dolgozz, tanulj, és vedd komolyan – a matematika és az informatika részt legalábbis. Maga a programozási nyelv nem számít annyira: ha az alapokat megtanulod, az olyan, mintha az angol után németet tanulnál, azaz találsz hasonlóságokat. Ezenkívül ne félj egy kicsit technikai lenni a hardver résszel. Ötödik osztályos koromban megkaptam az első számítógépemet, és szétszedtem. Meg akartam nézni, összerakni, megnézni, mi az a hajlékonylemez, minden elképzelhető kíváncsisággal. És most, ennyi erőforrás mellett, a lehetőségek valóban végtelenek.  

Aztán, ha már csináltál valami mást, és a technológia felé szeretne áttérni, rengeteg ingyenes online kurzus áll rendelkezésre, digitális platformokon, amelyeken elkezdhetsz tanulni. A legjobb programozók némelyike ​​más tudományterületről érkezett, vagy egyáltalán nincs főiskolai tapasztalatuk, de egyedül haladtak előre. Az is nagyon fontos, hogy legyen egy kísérleti projekt: próbáld ki, próbálj meg valamit a számítógépeden csinálni, és nézd végig a projekt összes részét. Kezdd kicsiben: van ez a projektem. Szeretnék egy applikációs felületet készíteni. Végezd el a bejelentkezést, add hozzá az üzleti feltételeket, a felhasználói rendszert. „Csevegő felületet szeretnék” – próbálj meg csevegési modult vagy valami hasonlót létrehozni. Dolgozz keményen, és bármit elérhetsz. 

Ez a siker receptje?

Úgy gondolom, hogy egyetlen területen sem létezik egyértelmű sikerrecept, igaz? Érdekesnek találom a tehetségkomponenst, és azt hiszem, ez megvan. Nem így gondolná az ember: ez nem olyan, mint rajzolni vagy hangszeren játszani, de bizonyos fokú kreativitás és tehetség minden bizonnyal van, vagyis olyan embereket találok magam körül, akiknek talán egy kicsit többet kell küzdeniük, vagy keményebben kell dolgozniuk másokhoz viszonítva, mint akik gyorsabban érnek el dolgokat. 

Hogy látod, hogy az informatikai terület egyre több nőt foglal magában az utóbbi időben? Megváltozott?  

Határozottan növekszik. 34 éves vagyok, és már több mint 10 éve dolgozom ezen a területen. Alapdiplomát, majd mesterdiplomát szereztem, és mire befejeztem a főiskolát, és elkezdtem vállalatoknál dolgozni, úgy gondolom, hogy 10 főre 1 vagy 2 lány jutott – tehát nagyon alacsony volt az arányunk. Látom a növekedést. Most már sok női kollégám van ilyen pozíciókban – coachként, technikai vezetőként –, valamint sok gyakornok és a fiatalabb lány, ami nagyszerű.   

Egyengesd a saját utadat 

Hogyan építsd fel a saját digitális történetedet? Ahogy Iulia mondja, kezdjük az alapokkal. Próbálj ki egy MOOC-ot, vagy egy nyílvános tanfolyamot, mint a híres ‘CS50: Bevezetés a számítástechnikába”, vagy nézd meg, hogy a munkáltatók milyen készségeket jósolnak előre a jövőre nézve.

Szerezz több tudást is! Tekintsd meg a „Digitális munkahelyek” és a „Digitális szakértők” témakörökben végzett mélyreható kutatásainkat, és ismerd meg az IKT területének különböző útjait. Keress további gyakorlatokat, kvízeket és egyéb kisméretű tananyagokat, hogy tovább javítsd digitális kompetenciádat. Teszteld digitális készségeid online tesztünkkel, hogy megtudd, mit sajátítottál el eddig, és mit kell még fejlesztened.  

Merésznek érzed magad? Miért ne gazdagítanád tanulási tapasztalataid a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platform új funkciójával? Tekintsd meg vezetett tanulási útvonalainkat, jegyezd fel az összes inspiráló ötletet, amely eszedbe jut, és amikor készen állsz rá – próbáld meg önállóan kezdeni.  

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Szoftver
Webfejlesztés
Földrajzi terület - Ország
Románia
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá