A digitális átalakulás megváltoztatja az életünket, a munkánkat és a tanulásunkat. Bár számos előnnyel jár, az új technológiákkal való lépéstartás kihívást jelenthet, ami ahhoz vezet, hogy a készségek gyorsan elavulnak és szakadék keletkezik a tudásunk és a munkaerőpiac igényei között. A digitális technológia ma már elengedhetetlen a mai fiatalok szakmai sikeréhez és oktatásához. Mivel az összes ágazatban a munkahelyek több mint 90%-a legalább alapvető digitális kompetenciákat igényel, elengedhetetlen, hogy az európai fiatalok rendelkezzenek azokkal a készségekkel, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy boldoguljanak ebben a digitális korban. A digitális eszközök mindenhol megjelennek – az üzleti élettől a közlekedésen át a mezőgazdaságig. Az európaiak mintegy 42%-a azonban még mindig nem rendelkezik alapvető digitális készségekkel, beleértve a munkavállalók 37%-át. Az alapismereteken túl a digitális készségek fejlesztése kulcsfontosságú.

Miért éppen a digitális készségek?

A digitális készségek nem csak a Wi-Fi megjavítására szolgálnak, hanem a jövőnk innovációjához és átalakításához is nélkülözhetetlenek! A digitális készségek karrierlehetőségeket nyithatnak meg a digitális marketingben, a közösségi médiában és még sok más területen. Mivel ezek a készségek iránt a kereslet folyamatosan nő, Európa digitális képességeinek megerősítése növelni fogja versenyképességünket a globális piacon és hozzá fog járulni ahhoz, hogy egy igazságosabb társadalom felé haladjunk. Ezért az EU olyan programokba fektet be, amelyeknek célja az európaiak képzése és az európai tehetségbázis bővítése, hogy magabiztosan tekinthessünk a jövőnkbe a digitális világban.

Ünnepeljük meg az ifjúsági készségek világnapját azzal, hogy digitális készségekkel ruházzuk fel a fiatalokat!

A Digitális készségek és munkahelyek platformja minden európai polgárt támogat digitális készségeik fejlesztésében és karrierjük előmozdításában, ami mind az egyének, mind a szervezetek számára előnyös. Akár még csak most lépsz be a digitális világba, akár már profi vagy benne, a platform mindent kínál, amire szükséged van ahhoz, hogy egy kattintással boldogulj az interneten!

Hogyan fejlesztheted digitális készségeidet?

A platform nyílt hozzáférést biztosít a magas színvonalú információk és erőforrások széles köréhez mindazok számára, akik érdeklődnek a digitális készségek és munkahelyek széles témaköre iránt. A platform a következőket kínálja:

… és még sok mást!

Nem tudod, hol kezd? Teszteld le digitális készségeidet!

A legfrissebb digitális felhívás

A Digitális Európa program mesterképzések és önálló modulok révén fejleszti a digitális készségeket. Az 55 millió eurós költségvetésű pályázati felhívások 7. fordulója az alap-, mester- és doktori szintű oktatást finanszírozza. A fókuszterületek közé tartoznak a virtuális világok, a peremhálózat, a kvantuminfomarika, a fotonika, a robotika, az automatizálás és a fejlett zöld digitális készségek olyan ágazatokban, mint a mezőgazdaság, a közlekedés, a megújuló energia és a hulladékgazdálkodás, valamint a kormányzati és közszolgáltatási készségek. A cél az, hogy a felsőoktatási intézmények globális vezető szerepet töltsenek be a digitális képzésben, és olyan együttműködő oktatási ökoszisztémákat támogassanak, amelyek vonzzák a felsőoktatás, az ipar és a kutatás legkiválóbb tehetségeit.

Tudj meg többet a Digitális Európa program fejlett digitális készségekre vonatkozó 7. pályázati felhívásáról.

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Kiberbiztonság
Internet of Things
Big Data
Blockchain
Robotika
Kiterjesztett valóság
Virtuális valóság
Nagy teljesítményű számítástechnika (HPC)
Gépi tanulás
Felhőalapú számítástechnika
5G
Távközlés
Wi-fi
Kvantumszámítástechnika
Szoftver
Mobilalkalmazás fejlesztés
Webfejlesztés
Mikroelektronika
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá