2024. július 4–5-én Brüsszel izgatottan várta a Digitális készségek és munkahelyek nemzeti koalíciói 3. éves ülését, amelynek a Digitális készségek és munkahelyek platformja adott otthont. A rendezvényen Unió-szerte több mint 50-en vettek részt, hogy megünnepeljék a 2024-es Európai digitális készség díj nyerteseit. 

Az eseményen a nemzeti koalíciók, a 2024. évi Európai digitális készségek díjának zsűritagjai, a díjazottak, az Európai Bizottság képviselői és a digitális készségek és munkahelyek területének más kulcsfontosságú szereplői vettek részt. A második napon a nemzeti koalíciók képviselőinek bőven volt idejük kapcsolatépítésre, valamint a munkájuk kulcsfontosságú területeivel kapcsolatos meglátások és különböző nézőpontok megosztására.

Nemzeti koalíciók, gyülekezzetek!

A nemzeti koalíciók 2024-es éves ülésének számos kulcsfontosságú célja volt. Egyrészről, hogy tájékoztassa a résztvevőket az Európai Bizottság és a Digitális készségek és munkahelyek platformjának legfrissebb híreiről . Továbbá a rendezvény arra is lehetőséget kínált a nemzeti koalíciók számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, megosszák a bevált gyakorlatokat és megvitassák a kihívásokat azzal a céllal, hogy közösen dolgozzanak ki megoldásokat a Digitális évtized céljainak elérésére.

Az ülés középpontjában annak feltárása állt, hogy a nemzeti koalíciók milyen új módokon kapcsolódhatnak be az Európai Bizottság tevékenységeibe, és hogyan vonhatják be nemzeti hálózataikat a különböző kezdeményezésekbe. Emellett arra törekedtek, hogy hatékony módszereket találjanak a tevékenységek előmozdítására mind nemzeti szinten, mind a Digitális készségek és munkahelyek platformján. Az ülés másik fontos célja az volt, hogy a csoportértékelési munkacsoportokon keresztül előmozdítsák az együttműködésen alapuló munkát. Ez lehetőséget adott a tagoknak arra, hogy bemutassák előrehaladásukat, visszajelzéseket gyűjtsenek és finomítsák hozzájárulásaikat.

Egy év a digitális készségekről

Rehana Schwinninger-Ladak, az Európai Bizottság Kommunikációs Hálózat Főigazgatóságának „Interaktív technológiák, digitális technológia a kultúráért és az oktatásért” osztályának vezetője videoüzenetben köszöntötte a nemzeti koalíció képviselőit a 3. éves brüsszeli ülésen.

Vitis Faure Tilgaard, a Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóságának (DG CNECT) szakreferense kiemelte a Készségek Európai Évének eredményeit, kiemelve a készségekkel kapcsolatos szakpolitikákkal és a Digitális készségek és munkahelyek platformjával kapcsolatos figyelemfelkeltés terén elért sikereket. Továbbá megosztotta, hogy a Bizottság jelenleg végzi a digitális oktatási cselekvési terv felülvizsgálatát, ismertette a Digitális Évtized helyzetéről szóló, nemrégiben elfogadott 2024. évi jelentésből levont tanulságokat, és a fejlett digitális készségek iránti kereslet várható növekedésével összefüggésben a Digitális Európa program keretében a digitális készségekkel kapcsolatos jelenlegi és jövőbeli pályázati felhívásokról beszélt.

Jelentkezz most a Digitális Európa Program (Digital Europe Program) fejlett digitális készségekre vonatkozó 7. pályázati felhívására! Nézd meg a fő diákat és az információs nap felvételét.

Tomislava Recheva, a European Schoolnet munkatársa beszámolt a Digitális készségek és munkahelyek platformja elmúlt évben elért legfontosabb eredményeiről. A több mint 12 150 felhasználóval rendelkező platform döntő szerepet játszott mind az alapvető, mind a fejlett digitális készségek hiányosságainak feltárásában. A legfontosabb fejlesztések közé tartozik az új Content Recommender, amivel személyre szabottabbá és hatékonyabbá tették a felhasználói élményt. A sikeres partnerségek és a bevonó kampányok tovább ösztönözték a platform növekedését és a felhasználók fokozott bevonását.

Ioanna Tsotsou áttekintette a koordinációs ülések közelmúltbeli témáit, Mara Jakobsone pedig kiemelte a nemzeti koalíciókon belüli együttműködés fontosságát. A résztvevők a 2024-es Európai Digitális készség díj zsűritagjaitól is betekintést kaptak megközelítésükbe és tapasztalataikba.

Villámbeszélgetések: A nemzeti koalíciók bevált gyakorlatai és jövőbeli szikrái

Az éves ülésen a nemzeti koalíciók első alkalommal vettek részt egy villámbeszélgetésen. Minden Koalíciónak volt egy 5 perces idősávja, hogy bemutassa legfontosabb eseményeit és főbb eredményeit. Ez a formátum lehetőséget biztosított a nemzeti koordinátorok számára, hogy bemutassák sikereiket és innovatív stratégiáikat, megünnepeljék eredményeiket, és előmozdítsák a határokon átnyúló tanulást, együttműködést és tudástranszfert. A villámbeszélgetések során felkérték a nemzeti koalíciókat, hogy gondolkodjanak el a múltbeli kihívásokon, és osszák meg jövőbeli terveiket, elősegítve az ötletek és tapasztalatok cseréjét.

Interaktív workshop

A villámbeszélgetéseket követően a résztvevők egy interaktív workshopon vettek részt, amely hat különböző témájú asztalra oszlott.

  • Women 4 Cyber: Hogyan szüntethetjük meg a nemek közötti szakadékot a kiberbiztonság terén?

  • MI az oktatásban – kihívások és megoldások (2 csoport)

  • Mikrotanúsítványok és egyéni tanulási számlák (PLA)

  • Hogyan tudják a vállalatok kezelni az IKT-szakemberek hiányát? (2 csoport)

Az egyes csoportok feladata az volt, hogy azonosítsák az előttük álló fő kihívásokat, ötleteljenek a lehetséges megoldásokról, és felvázolják azokat a konkrét intézkedéseket, amelyeket e megoldások végrehajtása érdekében megtehetnek. A platform csapatának moderátorai megkönnyítették a megbeszéléseket, biztosítva, hogy a beszélgetések a helyes irányba haladjanak. Eközben a jegyzetelők az áttekinthetőség és a rendszerezés érdekében egy strukturált Miro táblán dokumentálták a legfontosabb pontokat és ötleteket.

A nemzeti koalíciók képviselői támogató szerepet játszottak az ülések moderálásában, majd később ismertették a megállapításokat és az eredményeket a munkaértekezlet valamennyi résztvevőjével, biztosítva, hogy mindenki tájékoztatást kapjon, és hozzájárulhasson a következő lépésekhez.

Megoldásaink

A nők kiberbiztonságban való részvételének növelése érdekében elengedhetetlen olyan női mentorok bevezetése, akik inspirálhatják és irányíthatják a diákokat, pénzügyi támogatást nyújthatnak az akadályok leküzdéséhez, és bemutathatják a területen belüli változatos karrierlehetőségeket. A kritikus gondolkodás javításának és a mesterséges intelligencia oktatásba való integrálásának nemcsak a mesterséges intelligencia előnyeinek a tanárok számára történő bemutatását kell magában foglalnia, hanem munkacsoportok létrehozását is a magas színvonalú adatszabványok meghatározása érdekében. Ezt kiegészítheti a mesterséges intelligencia hagyományos tanítási módszerekbe való beépítésére irányuló képzés. A mikrotanúsítványokat egyértelmű iránymutatásokkal, nemzeti jelvényekkel és az érdekelt felek workshopjaival lehet népszerűsíteni a jobb elismerés és megértés biztosítása érdekében.

Az IKT-készségek fejlesztése érdekében az uniós szintű jogszabályoknak támogatniuk kell a digitális infrastruktúrát és kutatást, valamint játékosítás és rugalmas munkakörülmények révén vonzóbbá kell tenniük a TTMM-területeket. A gyakorlati tanfolyamok biztosítása és az egyetemek, a képzési szolgáltatók és az informatikai vállalatok közötti erős partnerségek előmozdítása tovább támogathatja ezt a célt. Emellett a nem formális képesítések, például a tapasztalaton alapuló tanúsítványok elismerése, valamint a nemzeti kereteknek az uniós normákkal való összehangolása jelentősen javíthatja a munkaerő-felvételi folyamatokat és az ágazaton belüli karriermobilitást.

A nemzeti koalíciók és az Európai Bizottság hálózatépítési ülése

Az éves ülés második napján, július 5-én a nemzeti koalíció képviselői az Európai Bizottság tisztviselőivel együtt hálózatépítési ülésre gyűltek össze. A megbeszélés fő pontjai a következők voltak: A nemzeti koalíciók szerepe és elismerése tagállami és uniós szinten, a nemzeti koalíciók DSJP-hálózatának fejlesztésére irányuló tevékenységek, a digitális készségek finanszírozásával, a jelentéstétellel és az információmegosztással kapcsolatos javaslatok uniós szinten.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a Digitális készségek és munkahelyek nemzeti koalíciójának éves brüsszeli ülésén. Együtt nagy előrelépéseket teszünk a digitális készségek terén az egész EU-ban, és várjuk, hogy folytassuk ezt a fontos munkát!

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Mesterséges intelligencia
Kiberbiztonság
Internet of Things
Big Data
Blockchain
Robotika
Kiterjesztett valóság
Virtuális valóság
Nagy teljesítményű számítástechnika (HPC)
Gépi tanulás
Felhőalapú számítástechnika
5G
Távközlés
Wi-fi
Kvantumszámítástechnika
Szoftver
Mobilalkalmazás fejlesztés
Webfejlesztés
Mikroelektronika
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Európai Unió
Kezdeményezés típusa
Uniós intézményi kezdeményezés

Szólj hozzá