2022-ben az INCoDe.2030 felelőssége mellett bevezették a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó digitális koalíciót a digitális foglalkoztathatósággal foglalkozó portugál koalícióba, azon az előfeltevésen alapulva, hogy a gazdaság és a társadalom folyamatban lévő digitalizációja megköveteli az összes állami és magánszervezet közötti együttműködést, anélkül, hogy bárkit hátrahagynának.

Hozzuk ki a legtöbbet a digitális átállásból

Európában a lakosság mindössze 57%-a rendelkezik a digitális világhoz szükséges alapvető digitális készségekkel. Minden hatodik európai polgár egyáltalán nem rendelkezik digitális készségekkel. Ugyanakkor az EU-ban több mint 400 000 betöltetlen IKT-szakértői állás van, és a vállalatok több mint egyharmada számol be a digitális készségek hiányáról. Portugáliában csak a portugálok 29%-a rendelkezik az alapszintet meghaladó digitális készségekkel.

A portugáliai Digitális készségek és munkahelyek platformja annak tudatában jött létre, hogy ma minden eddiginél nagyobb lehetőség kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a digitális átállást és annak gyors ütemű jellegét, és teljes mértékben kiaknázzuk az európai egységes digitális piac által kínált előnyöket. Csak így valósíthatjuk meg a közös európai versenyképességet és a valóban befogadó digitális társadalmat.

„Portugália tele van tehetségekkel, de meg kell találnunk a módját annak jobban kihasználására. Ezt az utat nagyon világos célkitűzésekkel kezdtük: a digitális technológiákhoz való hozzáférés biztosítása a teljes lakosság számára, előmozdítva az alapvető digitális készségeket; azok számára, akik már rendelkeznek ezekkel a készségekkel, továbbképzés révén fejlesszék azokat; az oktatási és képzési rendszerek korszerűsítése; ha lehetséges, átképzésen keresztül, és képzett szakembereket képezzenek a megüresedett állások betöltésére a gazdaság valamennyi ágazatában”. 

A digitális készségek fejlesztése: Portugália sikerének mérlege

Kezdettől fogva tudtuk, hogy ezek ambiciózus célok, amelyek sokak erőfeszítését és munkáját igénylik. Sokan fogtak össze, hogy megküzdjenek ezzel a nagy kihívással, a digitális készségek Portugáliában történő előmozdításával és az ágazat nagyobb foglalkoztathatóságának elősegítésével. 

A digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó portugál platform mára jelentős eredményeket tud felmutatni: 58 szervezettel, 127 képzési tevékenységgel, 44 kezdeményezéssel és 46 rendezvénnyel.

„Büszkék vagyunk az olyan kezdeményezésekre, mint a Rampa Digital (digitális rámpa), ahol ingyenes diagnosztikát biztosítunk a mikro- és kisvállalkozások számára annak megértéséhez, hogy mely technológiák és eszközök segítenék a legjobban munkájuk javítását. Az EUSOUDIGITAL (DIGITÁLIS VAGYOK) ezzel szemben arra ösztönzi a fiatalokat, hogy felnőtteket és időseket tanítsanak meg e-mailek küldésére vagy közösségimédia-fiók létrehozására. Az UPSKILL – Digitális készségek és munkahelyek egy másik kiváló példa arra, hogy 2023-ig 3000 aktív és munkanélküli munkavállalót kívánnak IKT-szakemberekké alakítani.”

És mivel Portugáliában – Európához hasonlóan – továbbra is jelentősek a nemek közötti egyenlőtlenségek a készségek és a digitális hozzáférés, valamint a technológiai területeken a szakmákban való részvétel tekintetében, büszkék vagyunk az olyan programokra is, mint az Engenheiras por um dia (Mérnökök egy napra), amelyek kihívásokkal, tanulmányi látogatásokkal, mentorálási tevékenységekkel és workshopokkal inspirálják a fiatal lányokat, hogy technológiai vagy mérnöki karriert folytassanak.

A Deloitte-tal együttműködve átfogóbb felmérést is végzünk az egész országban a digitális kapacitásépítési kezdeményezésekről. Az év végéig még hasznosabb információkkal egészítjük ki a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó portugál platformot, hogy továbbra is támogassuk a valódi digitális átállást az egész országban.

„Az eddig elvégzett hatalmas munka tudatában, többet akarunk. Felismertük, hogy miközben felkészítjük az országot és Európát a jövőre, fel kell készítenünk az ott élőket arra, hogy alkalmazkodjanak ehhez a digitalizációs folyamathoz, és lépést tartsanak azzal.”

A digitális készségek és munkahelyek platformjának második évfordulóján minden portugált meghívunk, hogy látogassa meg a digitalcoalition.pt portált, és ismerje meg az általa kínált fantasztikus lehetőségeket, amelyekkel egyre több embert szeretnénk elérni. Az állásajánlatoktól, a digitális készségek diagnosztikájától kezdve a többé-kevésbé szakosodott képzésekig és kezdeményezésekig országszerte, hogy jobban megbirkózzanak a digitális kihívásokkal – mindenki számára vannak lehetőségek.

Minél jobban kihasználjuk őket, annál jobban felkészülünk a jelenre és a jövőre.

A szerzőről 

Luisa Ribeiro Lopes a .PT igazgatótanácsának elnöke, amely a .pt nemzeti felső szintű domain kezeléséért felelős szervezet, és a Nemzeti Digitális Kompetencia Kezdeményezés e.2030, INCoDe.2030 általános koordinátora. Luisa a DECO Nemzeti Tanácsának is tagja.

Luisa, aki a Lisszaboni Egyetem Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát, a Lisszaboni Egyetem Gender Studies PhD hallgatója, számos nemzeti és nemzetközi csoportot integrált az információs társadalom fejlesztése érdekében, mint például az Azori-szigetek projekt: Digital Region (Digitális régió), Mission for the Information Society (Az információs társadalom küldetése) és APDSI. Luisa tagja az ACEPI Stratégiai Tanácsának és a MUDA – Mozgalom az Aktív Digitális Használatért végrehajtó bizottságának.
 

Szerzői jog © okcm/Shutterstock.com.

Cikk Information

Digitális készségszint
Alapszintű
Középszintű
Emelt szintű
Digitális szakértő
Digitális technológia/szakosodás
Szoftver
Digitális készségek
Földrajzi terület - Ország
Portugália
Kezdeményezés típusa
Nemzeti kezdeményezés

Szólj hozzá